top of page
  • Writer's pictureChainbalance

Te veel eindvoorraad?


Met Smart Supply is dat verleden tijd

Te veel eindvoorraad is niet alleen nadelig voor de omzet van uw winkel of merk, maar ook een steeds groter wordend probleem voor het milieu. Als het goed is, is het geen verrassing of u met overschotten zit of niet. Zijn er artikelen die minder goed verkocht zijn gedurende het seizoen? Dan is dat erg vervelend. Deze artikelen belanden in de sale, worden herverdeeld over filialen, belanden in outletcentra of worden zelfs vernietigd. In alle gevallen betekent dit: extra kosten en lagere winstmarges. Ook heeft dit enorme impact op het milieu.


Impact op het milieu

Zit u aan het eind van het seizoen met te veel eindvoorraad? Dan bent u zeker niet de enige. De Nederlandse modesector houdt jaarlijks 21,5 miljoen kledingstukken over (Bron: MVO Nederland). 13,8% van alle nieuw geproduceerde kleding blijft achter bij producenten, groothandels en winkeliers en belandt dus niet in de kledingkasten van de consument. Dit probleem ontstaat door het verkeerd inschatten van trends of verkeerde voorraad op dieperliggend niveau: maat, pasvorm en kleur. Een groot deel van deze kleding wordt verkocht aan commerciële opkopers of geschonken aan goede doelen. Bovendien worden er jaarlijks nog ongeveer 1,23 miljoen kledingstukken vernietigd. Een groot deel van deze kledingstukken wordt vernietigd in verbrandingsovens. U kunt zich voorstellen wat de negatieve gevolgen hiervan zijn op het milieu. Duurzaam inkopen is daarom een belangrijk thema.


Duurzaam inkopen met Smart Supply

Dit zijn natuurlijk verontrustende aantallen. Gelukkig is er ook een oplossing. Doorgaans wordt voorraad bepaald op basis van data uit het verleden. In de praktijk blijkt dit niet altijd de beste manier. Smart Supply is een voorraadoptimalisatie software die retailers helpt om betere voorraadbeslissingen te maken. Voor een drastische vermindering van overbodige eindvoorraad en een gezond en duurzaam bedrijf. Met Smart Supply wordt voorraad bepaald op basis van dagelijkse kassatransacties. Het algoritme van de software berekent de hoogste potentie per SKU (Stock Keeping Unit) per locatie. Zo bepaalt de software zeer nauwkeurig voorraad op basis van de vraag vanuit de consument. En die werkwijze maakt het verschil.


Meer weten over duurzaam inkopen? Lees meer over Smart Supply of neem contact met ons op

CHAINBALANCE B.V.
Graaf Engelbertlaan 75
4837 DS Breda
The Netherlands

bottom of page